Followers

04 May, 2011

Wordless Wednesday : Linopot


Wordless Wednesday : Linopot

Linopot is very popular among the KadazanDusun especially during a celebration like Harvest Festival. Well, its already May and the Harvest Festival mood is on :) Don't forget to try the linopot if you went to an event like Harvest Festival. For those who doesn't familiar about this linopot, actually it is a rice wrapped in a leaves...will write more about it later :) 


18 comments:

  1. aha..this is my hubbi favourite.. :) kalau sia..inda dpt kasi abis tu satu bungkus o

    ReplyDelete
  2. ya, memang popular cuma sekarang jarang dijumpai kecuali majlis2 kawin di kampung2. kemungkinan besar orang lebih selesa menggunakan piring pakai buang. tapi kadang-kadang bila saya balik kg, sama buat sendiri. saya ambil daun tarap n bungkus tu nasi...wangi. selain daun tarap, kami dulu buat linopot guna daun 'lingkobung'. lebih wangi.

    ReplyDelete
  3. bukan tapai ka ini mandak?sebut pasal tapai lama x makan tapai...sini susah mau dapat...

    ReplyDelete
  4. Oh I like linopot! The aroma itself is very appetizing. Siok ni makan kalo sama bosou & sayur pucuk ubi. Nyum~

    ReplyDelete
  5. Dulu2 kalu urang kawin di Kg sa, tetamu kena hidang ini lah sama sup daging kerabau or daging masak kicap.

    ...I'll always remember my Dad told us that this is the KadazanDusun ketupat hihihi!

    ReplyDelete
  6. @nc

    Nda dapat kasi abis?? uii kalau saya tu moi macam nda sukup...hehehe

    ReplyDelete
  7. @Kay Masingan

    Agree with you...memang susah sudah cari ni sekarang. Certain people saja buat...kalau dulu, nda kira majlis apapun wajib ada ni linopot :) Best betul ramai-ramai buat tu linopot :) Sama lah kita ni, kadang-kadang kalau datang rajin...kamipun buat sendiri saja, balut nasi pakai daun beringin :)

    ReplyDelete
  8. @Nor Adzwaty Rokkafella

    Bukan...nasi nie :)
    Buat sendiri saja bah, ada beras sama ragi jadi sudah tu (^_^)

    ReplyDelete
  9. @Angel

    Yes! Bosou and sayur pucuk ubi...sangat-sangat menyelerakan. Some people suka buat linopot yang ditengah dia ada daging ayam...nyum2

    ReplyDelete
  10. @Wyne @ Mouren Mauve

    Hahahahaha...ngam juga bah panggil KadazanDusun ketupat :)
    Meriah kan makan ni ramai-ramai, tambah lagi ada tu sup panas-panas...tukoiii

    ReplyDelete
  11. ko pandai buat ka????????? hahahhahahah

    ReplyDelete
  12. @Joan J.T

    Small the pieces lah my dear sister...hahahahaha

    ReplyDelete
  13. Hello, sumandak. Kak paling suka makan nasi dalam linopot. Wangi kan....Lauk ikan bakar saja pun cukup suda, nyum3.....:D

    ReplyDelete
  14. jarang suda ada niiiii...sedap ni kalau ada side dishes dia...yummy~~~~~

    ReplyDelete
  15. lama sudah x makan ni linopot;/

    ReplyDelete
  16. Saya rasa mo 20tahun sdh nda nampak ni benda ....

    ReplyDelete
  17. hi..mau kenal nie blogger...hehe..dah folo u blog..kalo sudi folo lah balik ah...er..nie bukan tapai kah?haha..mabuk nanti ow...apa dah jadi!!sebuah fan page facebook menghina islam

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...